Fyrkat, nøglen til viden

Fyrkats Venner.

Foreningen fyrkats Venner har til formål at støtte aktiviterer på Vikingecenter Fyrkat og Vikingeborgen Fyrkat. Foreningen ligger stor vægt på, at der skabes så stor aktivitet og opmærksomhed sommuligt omkring vikingelivet på "Fyrkat" som muligt. Det er derfor dejligt at de vikingerelaterede kurser er blevet så populære, som de er.

Siden starten i 2015 har vi gennemført en lang række kurse, hvoraf mange har været helt fyldt op. Kurserne udbydes i et samarbejde med LOF Mariagerfjord/Rebild under folkeoplysningsloven.
Kurser, der er baseret på gamle håndværk, stiller krav til forskellige former for værktøj, der i stort omfang stilles til rådighed for kursisterne, men har man lyst til at bruge sit eget, er man selvfølgelig velkommen til det. De kurser der afholdes i vikingecenterets åbningstid afholdes i vikingehusene, men i vinterhalvåret rykker vi ind i opvarmede lokaler.

LOF.

LOF Mariagerfjord/Rebild er kommunens største skole for fritids- og voksenundervisning. Udbbbudet er årligt på ca. 250 tilbud, som spænder fagligt bredt på kurser, foredrag, debat og oplevelser. Aktiviteterne er funderet i folkeoplysningen, d.v.s som tilskudsbrerttiget aktivitet.

LOF samarbejder med mange foreininger om fælles aktiviteter. Et af disse samarbejderer med Fyrkats Venner om de vikingerelaterede kurser på vikingecenter fyrkat. Det er eet samarbejde, vi har haft stor glæde af og glæder os til at udbygge.
LOF er også leveringsdygtig i tilbud undenfor folkeoplysningen, d.v.s. til erhvervslivet, kommuner eller andre, der søger professionelle udbydere af kurser, foredrag, debat og oplevelser.

Vikingecenter Fyrkat.

Fyrkat er en af Danmarks 5 ringborge. Vikingecenter Fyrkat består foruden borgen og et rekonstrueret langhus også af vikingegården, og det er her, kurserne afholdes. Vikingegården omfatter ni rekonstruerede huse med beboelse og værksteder, som tilsammen udgør en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Kurserne foregår både ude og inde.
Der er såvel vikinger som aktive frivillige tilknyttet Vikingecenter Fyrkat, De bistår museet i levendegørelse på gården med vikingehåndværk og liv.
De frivillige er direkte tilknyttet museet og deltager året rundt med praktiske opgaver på gården, ved arrangementer og dygtiggør sig desuden løbende i en lang række vikingehånværksfag. Det er muligt at blive frivillig, kontakt Vikingecenter Fyrkat for yderligere information.

Kom og lær vikingetidens håndværk på Vikingecenter Fyrkat!


Museumsforeningen Fyrkats Venner har i samarbejdemed LOF Mariagerfjord/Rebild og Vikingecenter fyrkat etableret en række kurser i vikingetidens Håndværk.
Alle kursererne afholdes på vikingecenter Fyrkat og henvender sig til alle der har lyst til at prøve et af vikingetidens håndværk. Du behøver ikke at være viking for at kunne deltage, da alle kurserne er opbygget, så det er håndværket der er i højsædet. Det er lykkedes os at samle en række undervisere der alle har arbejdet med nåndværk igennem flere år. På kurserne får du mulighed for at købe materialer og låne værktøj.

Siden opstarten i 2015 har vi haft mange overtegnede hold, og vi tror at der også bliver rift om pladserne i 2018.

Kurserne udbydes i samarbejde med LOF Mariagerfjord/Rebild og du kan få flere oplysninger eller tilmelde dig via http.//mariagerfjord.lof.dk

Lidt praktisk om kurserne.


Materialer betales til underviser på kurseet, medbring helst kontanter da ikke alle har mobilpay. Fyrkats Venner sørger for morgenkaffe og frokost, begge dele der betales sammen med kursus gebyr.

På kurserne er der mulighed for at overnatte i omvarmet lokal i museumsbygningen eller i vikingehusene i sommerperioden. I sørger selv for madas/liggeunderlag og sengetøj. Overnatning skal aftales senest 2 uger før kurset. Send en e-mail til jan@snapsogurter.dk

På kurserne der afholdes i Vikingecenter Fyrkats åbningsperiode maj - september vil der helt klart være stor interesse hos de besøgende for at kikke med på hvad der bliver lavet og stille spørgsmål. I samme periode stilller Fyrkats Venner en enkelt vikingedragt gratis til rådighed for kursisterne så man virkelig kan føle sig som en del af vikingemiljøet. Det er selvfølgelig friviligt om man vil benytte dette tilbud.

Vil du vide mere om priser og praktiske oplysninger kan du finde dem på https://mariagerfjord.lof.dk eller kontakte Fyrkats Venner via Facebook.

Hvis du er medlem af foreningen Fyrkats Venner som frivillig ydes der en rabat  på 100 Kr. på kurset.

Tilmelding til kurserne sker på LOD Mariagerfjords hjemmeside. http://mariagerfjord.lof.dk


20 - 21 Januar
Ben og horn.
Kurset vil give deltagerne førdigheder i at forarbejde ben og horn. Deltagerne prøver og får øvelse i arbejdsgangen med påtegning, udsavning. slibning og polering. Hvis du vil prøve at arbejde med horn, kan du lave skeer, smykker mv. og få inspiration til fremstilling af andre småting. På kurset vil vi fortrinsvis arbejde med kopier af ting fra vikingetiden.
17 - 18 Februar
Læderarbejde og vikingesko.
Dette kursus kræver ingen forudsætninger og kan være en fin start på en hobby, der indeholder både hånværk og design.
På kurset vil vi fokusere på forskellige former for bæltertasker, æsker, armuaards til bueskytter, pilekogger m.m. Som noget nyt kan kursisterne vælge at lave/komme i gang med at sy egne vikingesko efter autentiske mønstre, men skal ikke regne med få et par færdige sko med hjem.
Lørdag vil der være mulighed for at arbejde om aftenen, så hvis du bor på Fyrkat eller i nærheden kan du sagtens ligge 4 - 5 timer til.
Underviseren medbringer eksempler på, hvad hun har lavet og et stort udvalg af skabeloner.
24 - 25 Februar
En vikingekniv
På dette kursus har vi kombineret den viden vi har fra forskellige fund, med nutidens håndværk.
Kniven var for alle i vikingetiden et vigtigt personligt redskab der i høj grad hvade et individuelt design der tog udgangspunkt i klingens udseende og det skæfte materiale man hvade til rådighed.
På kurset er der 2 undervisere, begge med mange års erfaring i knivbygning, hvilket giver mulighed for individuel rådgivning.
Ud fra materialer der kendes fra vikingetiden, kan der bygges forskellige knivtyper, både almindelige og mere specialiserede.  En meget vigtig del af en kniv er skeden. Der er mulighed for at du kan vælge mellem forskellige udformninger.
17 - 18 Marts
Vikingetidens farver
Vikingernes hverdag var også fuld af farver. Man ved fra fund. at vikingerne farvelagde både bygninger, tekstiler, træ og sten. Runestenene i Jelling var oprindeligt farvelagte. Som kursusemne er Vikingernes farver nyt og er for mange af os et nyt og spændende område at udforske.
På kursetgennemgåes både pigmenter, bindemidler og ikke mindst, hvad der kan bruges på hvilket underlag.
En kort gennemgang af, hvordan vikingerne benyttede ornamenter og hordan man får et ornament til at passe på et emne, så man får en helstøbt dekoration.
7 - 8 April
Smedning
Har du lyst til at smede din egen kniv, økse eller andet værktøj, så har du muligheden på Vikingecenter Fyrkat. Det er helt op til dig selv, hvad du har lyst til at lave på kurset, men ved større eller specielle ønsker , vil vi gerne have besked inden kurset.
Kurset er åbent for alle, der har lyst til at prøve kræfter med jernet og essen, men vi har sat grænse der betyder at man skal være fyldet 13 år.
Inden kurset kan du spørge underviser til råds om hvad der kan nås på kurset set i forhold til din erfaring pjå området.
Vi sørger for værktøj til alle.
5 - 6 Maj
Træskæring og behandling af værktøj
Kurset er opbygget så både begyndere og mere øvede kan få glæde af underviserens kunnen. Der bliver lejlighed til at skære plane motiver i forskellige træsorter og udskæring af f.eks. stolper og l.lign.
En anden retning er udskæring af mindre emner f.eks. knive o.lign. Der arbejdes indendørs med mulighed for at fastspænde emnerne.
25 - 27 Maj
Pileflet
Pileflet har fra meget gammel tid været et vigtigt håndværk og en forudsætning for meget af udstyret og værktøjet hjemme.
På kurset kommer vi forbi flere modeller og der er selvfølgelig mulighed for at lave eneller flere kurv(e) efter eget valg og design. Erfaringsmæssigt kan man nå en eller to kurve, alt efter størrelse og sværhedsgrad.
9 - 10 Juni
Uld
Et samlet uldværksted bestående af brikvævning, nålebindeing, spinding på håndten og plantefarvning hvor du har mulighed for at prøve alle teknikker på begynderniveau.
Når vi skal alle de tidskrævende teknikker igennem, vil du "kun" få prøver med hjem.
31 August - 2 September
Bødkerarbejde
Du skal arbejde  med at lave en bødkret spand ud fra de gamle traditionelle metoder.
På kurset bliver der arbejdet med de gamle teknikker uden brug af maskiner. Arbejdet omfatter alle trin af faget, lige fra kløvning af stave til påsætning af bånd. Lareren medbringer materialer og en del værktøj, men hvis du selv har bødkerværktøj, må du gerne medbringe det, f.eks. økse, kniv, snittebænk, båndkniv m.m.
15 - 16 September
Vikingernes perler
For tredje år er det lykkedes for os at på et perlemagerkursus til Fyrkat. Kurset plejer at bliver fyldt hurtigt op, så det gælder om at være hurtig med tilmeldingen.
På kurset arbejder man sammen parvis, hvor den ene trækker blæsebælgene og den anden laver perler, i løbet af weekenden skifter man flere gange.
6 - 7 Oktober
Smedning
Har du lyst til at smede din egen kniv, økse eller andet værktøj, så har du muligheden på Vikingecenter Fyrkat. Det er helt op til dig selv, hvad du har lyst til at lave på kurset, men ved større eller specielle ønsker , vil vi gerne have besked inden kurset.
Kurset er åbent for alle, der har lyst til at prøve kræfter med jernet og essen, men vi har sat grænse der betyder at man skal være fyldet 13 år.
Inden kurset kan du spørge underviser til råds om hvad der kan nås på kurset set i forhold til din erfaring pjå området.
Vi sørger for værktøj til alle
26 - 28 Oktober
Buebygning
Langbuen har været kendt i tusinder af år, i Danmark er der fundet languer fra stenalderen. De buer vi bygger på kurset er traditionelle buer og pile i træ og naturmaterialer.
Buekurset henvender sig til alle, som har lyst til at lære, hvordan man laver sin egen langbue, eller til at blive bedre til at lære om buer, teorierne og historierne bag buemageriet

Info om hjemmesiden.